ЕМВЕКО AД - TPMS

TPMS

Обадете се за цена!

Следвайки Европейската директива 523/2012 от 20.06.2012г., всички новорегистрирани автомобили след 1.11.2014г. трябва да бъдат оборудвани с TMPS (Tyre Pressure Monitoring System - Система за следена на налягането в гумите) устройства.

Отчитането на налягането на гумите е значимо за:

 • повишаване на пътната безопастност;
 • намаляване разхода на гориво;
 • намаляване на вредните емисии;
 • намаляване на износването на гумите.

Съществуват 2 вида системи за следене на налягането в гумите - Индиректни и Директни.

 • Индиректни: Софтуер, който използвайки ABS, ESP сензорите, може да определи дали една гума е мека, като се базира на скоростта на въртене на всяко едно колело. Ако налягането спадне - радиусът на въртене се намалява и поддържайки еднаква скорост - колелото се завърта по-бързо. Шофьорът се предупреждава чрез някаква аларма - звукова или визуална. Към днешна дата около 50% от автомобилите използват такъв вид индиректна система.
 • Директни: Те са много по-точни и скъпи. Сензор за налягане и температура се поставя във всяко едно колело и изпраща радио сигнал да приемник в автомобила. Всеки сензор има идентификационен код, който позволява да се установи точното позициониране на гумата, на която е поставен. Спазвайки изискванията на европейското законодателство, всички производители на автомобили преминават към използване на директната система, която позволява точно измерване на налягането и температурата, както се изисква от регулаторния орган.

Сензорите за налягане са интегрирани в специфични вентили и поставени в гумата на автомобила. Освен сензорът за налягане в специфичния вентил се вграждат литиева батерия с номинален жизнен цикъл от 7-10 години (реален 3-5 години) и радио-предавател, който изпраща информацията от сензора към приемника в автомобила.

Съществуват 2 вида вентили с TPMS сензори - алуминиеви и гумени. Гумените вентили са по-евтини и по-лесни за сглобяване в сравнение с алуминиевите, но не могат да бъдат използвани за скорости, превишаващи 220км/ч, поради влиянието на центробежните сили.

Какво е необхдимо на един сервиз за да обслужва автомобили с TMPS устройства?

1. Налични вентили с оригинални или универсални сензори. Универсалните сензори са по-доходоносни и могат да бъдат поставени на повечето автомобили, като така ще спестите необходимостта от поддържане на големи количества оригиналани сензори на склад.
2. Кит за поддръжка - всеки път, когато се сменя гума е препоръчително да се извършат определени операции - смяна на сърцевината, капачката, шайбата и уплътнението.
3. Специализирани инструменти: Уред за диагностика инструмент за разглабяне на вентили; инструмент за игличките на вентилите; калибрована динамометрична отвертка; специални вложки.
4. Диагностичен уред - за диагностициране, изнициализиране и програмиване на сензорите.

Автомобилните производители използват повече от 150 вида различни модели на сензори. Затова пред всеки един сервиз стои следния въпрос: Когато трябва да сменя TPMS сензор - дали да използвам оригинален (който трябва да имам наличен) или универсален (който мога да програмирам)?

 • ОРИГИНАЛНИТЕ сензори са готови да бъдат поставени, но...
 • УНИВЕРСАЛНИТЕ сензори трябва да бъдат програмирани, преди да бъдат поставени в автомобила.
  - Създава се копие на стария сензор със същото ID. Диагностичният уред сваля информацията от оригиналния сензор и я прехвърля/програмира в новия универсален сензор.
  - Създава се нов сензор с ново ID, ако старият/оригиналният/ не е наличен - с помощта на базата данни на диагностични уред.

ЕМВЕКО може да Ви предложи всичко необходимо за обслужване на автомобили с TMPS сензори - универсални сензори, диагностичн апаратура - както за пълна диагностика и програмиране, така също и само за активиране на сензорите, комплекти специализирани инструменти, различни китове за поддръжка и обслужване на вентилите и TMPS сензорите. ЕМВЕКО също така предлага услугата "Програмиране на универсални TPMS сензори". Специалните ни предложения може да изтеглите по-долу, а за информация относно пълната ни гама от артикули, свързани с TPMS сензорите, ни се обадете или посетете някой от нашите магазини.

Още в категорията:

понеделник, 20 декември 2021

Връзка с новата система на Автомобилна администрация

Повече информация ...


четвъртък, 25 ноември 2021

Проект по ОП "Иновации и конкурентноспособност"

Фирма ЕМВЕКО АД изпълнява проект № BG16RFOP002-2.089-0610-C01, наименование: „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“

Повече информация ...


петък, 22 октомври 2021

Автомивка за мотори

Indian България ни се довериха за изграждането на автомивка за мотори.

Повече информация ...